Tillsammans bryr vi oss mer

Vilka tecken och symptom går att härleda till någon som är spelberoende?

Publicerad augusti 4, 2017 i Tecken på spelmissbruk - 0 Comments
man-talking-with-small-group11

Spelberoendes riksförbund kan erbjuda hjälp för den som har problem med sitt spelande eller misstänker att någon i omgivningen har det. Det kan ofta vara svårt för anhöriga att upptäcka missbruket innan det gått för långt, då spelmissbruk inte ger samma fysiska tecken som alkohol- och drogmissbruk. Samtidigt är det ofta ännu svårare att upptäcka missbruket hos sig själv på grund av förnekelse och andra försvarsmekanismer. I den här texten finns mer information om de tecken och symptom som är bra att vara uppmärksam på om man är orolig för spelmissbruk hos andra eller sig själv. Om du känner igen något så tveka inte att söka hjälp.

Tecken på spelmissbruk

Skillnaden mellan spelmissbruk och alkohol- eller drogmissbruk är att spelandet sällan ger fysiska sjukdomstecken. Det är dock fortfarande en sjukdom med samma känslomässiga, psykologiska och beteendemässiga mönster som är typiska för missbrukare. Med medicinska termer innebär spelmissbruk ett problem med impulskontrollen. Detta innebär att spelaren är oförmögen att kontrollera sitt behov av att spela, oberoende av konsekvenser och den uppenbara skada detta ger spelarens eller närståendes liv. Spelmissbruk gör inga undantag när det kommer till att välja offer. Det kan hända vem som helst, oavsett intellektuell förmåga, utbildning, kultur, ekonomi och ålder.

landscape-1455884121-maninbettingshop

Det börjar alltid som oskyldig underhållning, och tar sedan långsamt över ditt sinne och ditt liv. När det blir allvarligt kommer du bli besatt av tankar på spelande, skuldsatt, kämpandes med problem på jobbet och med vänner och familj. Du kan även få problem att hålla dig på rätt sida av lagen. Alla spelmissbrukare är dock inte lika uppenbara. Dolda och smygande problem kan finnas länge innan du slutligen inser missbruket och erkänner det för dig själv. Här följer några vanliga tecken som du bör ha i åtanke.

Överdrivna tankar på spel och kontrollförlust

Även anhöriga kan få hjälp av Stödlinjen. Att ha en närstående med missbruksproblem, oavsett sort, kan vara mycket jobbigt och man kan behöva stöd och råd. Här nedan följer några vanliga symptom och tecken på spelmissbruk som är bra att hålla koll på. Om du känner igen ett eller flera av dem och misstänker att någon i din närhet har problem med sitt spelande kan det vara skönt att först tala med någon utomstående. Då är Stödlinjen en bra plats att vända sig till.

Det är en tunn linje mellan passionerat intresse och att sakta bli besatt av tankar på spel, oavsett om det är poker, slots, kortspel, sportbetting eller något annat du spelar. När det tar över för mycket av din uppmärksamhet, tid och pengar finns risken att det blivit ett problem. ”Jag kan sluta när jag vill” är alla missbrukares favoritmening, men var ärlig mot dig själv- kan du? Försök sluta spela innan du blivit av med dina sista kronor. Om du misslyckas har du förlorat kontrollen över din passion.

Lögner och försök att dölja spelandet

I början kommer du försöka förminska betydelsen av ditt spelande. Sedan kommer du dölja hur mycket du spelar för eller hur mycket du förlorat. Till slut kommer du skapa ett nätverk av lögner som inkluderar din familj, kollegor, vänner och framför allt de du lånat pengar av om det går så långt, vilket det antagligen gör. Personer med spelmissbruk har undantryckta skuldkänslor, en känsla av att människor runt dem inte skulle förstå, rädsla att bli dömda och slutligen skam, eftersom de långt inom sig är medvetna om situationen de försatt sig i.

På Vårdguiden kan du läsa om olika symtom kopplade till spelmissbruk. Här hittar du även tips på vad du själv kan göra för att behålla kontrollen över ditt spelande om du känner att det ännu inte gått så långt att du behöver söka hjälp. Om du tappat kontrollen över ditt spel kan du läsa om hur du går vidare. Det finns även många bra tips för den som är närstående till en person som har ett spelmissbruk.

Ekonomiska problem och lån

När du helt tappar kontrollen kommer du ändå fortsätta, även när du förlorat alla pengar. Du kommer börja använda pengar sparade för räkningar och familjebesparingar, till och med barnens, och till slut kommer även dessa ta slut. Det kommer leda till skulder och du kommer tvingas låna pengar. Att låna pengar som du antagligen inte kan betala tillbaka kommer göra att du förlorar vänner. Det är inte heller ovanligt att tunga spelmissbrukare använder krediter för att betala sina skulder, vilket leder till en ond cirkel av spelande och lånande.

smslån-med-betalningsanmärkningar

När du varnas om det här stadiet av ditt spelmissbruk kommer du antagligen skratta och ha svårt att ta det seriöst, eftersom det vid det laget kommer låta ganska löjligt. Till den dag då du ändå hamnar där. När pengarna är helt slut kommer behovet att fortsätta spela få många spelmissbrukare att korsa den lagliga gränsen och begå brott för att få tag på pengar. Oavsett om det gäller stöld eller bedrägerier gör spelmissbrukare ofta vad som helst för att finansiera sitt missbruk.

Missbrukets onda cirkel

De flesta spelare börjar spela eftersom det är roligt, risken som tas leder till en adrenalinkick, upphetsning och ibland även till vinster. Den första fasen i missbruket är att spela för att man måste och inte för att man vill. Det är ett typiskt psykiskt beroende jämfört med drog- eller alkoholberoende. Missbrukaren behöver sin ”dos” spelande, och dosen ökar hela tiden. När missbruket börjar orsaka verkliga problem, vänder sig många missbrukare till spelandet för att distrahera sig från dessa. Spelandet skapar ännu fler problem, vilket ökar behovet av distraktion. Det är så spelmissbrukare hamnar i mitten av en ond cirkel.

I början av ditt spelande kommer du ignorera människor runt omkring dig som försöker varna om riskerna. Sen kommer du anklaga dem för överdrifter, och efter det kommer du börja rättfärdiga dig själv. Till slut kommer du börja undvika ämnet och människorna som tar upp det, eller så går du in i försvarsläge och argumenterar tillbaka. Oavsett så bör du lyssna på dina vänner eller familjemedlemmar när de är oroliga. Sannolikt överdriver de inte, utan ser ditt tillstånd så som du inte gör.

Psykiska och fysiska symptom på spelmissbruk

Även om spelande inledningsvis ger upphetsning, eufori och adrenalinkickar leder det oftast till depression, ångest, dramatiska humörsvängningar, känslor av hopplöshet eller till och med självmordstankar. Svår stress eller depression kan orsaka problem med mat eller sömn, högt blodtryck, blek hy, mörka ringar under ögonen eller viktnedgång. Tungt spelmissbruk kan även leda till fler beroenden, till exempel av alkohol, droger eller medicin. Du kommer få problem på jobbet och med karriären, ditt sociala liv kommer kretsa kring ditt missbruk och många av dina relationer med familj eller vänner kommer ta skada eller till och med försvinna på grund av denna sjukdom.