Tillsammans bryr vi oss mer

Vart hittar man behandling för spelmissbruk?

Publicerad juni 28, 2017 i Är jag spelberoende? - 0 Comments
spelberoende

Det är svårt att uppskatta hur många människor runt omkring i världen som är beroende av betting och andra former av spel. Detta eftersom de flesta spel online och på casinon är helt legala och därmed lättillgängliga för alla. Spelmissbruk är också något som tystas ner och det är många som drar sig för att söka professionell hjälp. Spelberoende kan få hjälp genom landstinget där man genom behandling kan bota sitt spelmissbruk.

Spelmissbruk påverkar din hälsa

Att spela över sina ekonomiska tillgångar är något som kan orsaka stora ekonomiska svårigheter, men något som även kan skada din hälsa. Spelmissbruk påverkar allt från ditt arbetsliv till ditt sociala umgänge. Det är viktigt att alltid prioritera sin egen hälsa och välmående. Genom att söka professionell hjälp från experter investerar du i din egen framtid och du kan på så sätt förebygga ett livslångt spelberoende.

gambling

Att söka professionell hjälp är den enda utvägen för dig som är beroende av betting och spel. Genom att behandla spelmissbruk förebygger man återfall och i behandlingen lär du dig olika knep att ta till när ditt beroende vill ta över.

Är jag spelberoende?

Läs mer om vad som händer i hjärnan vid spelberoende och försök förstå i vilka situationer du själv har svårt att tygla dig. Spelberoende utlöses av diverse faktorer. Det forskas i huruvida människor utför det som en tvångsmässig handling och även varför en del människor har svårare att dra i bromsen innan spelmissbruket är ett faktum.

Det viktigaste du kan göra, om du misstänker att du är spelberoende, är att erkänna det för dig själv. Genom att ta ansvar för dina handlingar är du redan ett steg på vägen mot att åtgärda ditt spelmissbruk.

Behandling mot spelmissbruk

Det finns olika behandlingsmetoder mot spelmissbruk, men de allra flesta liknar varandra. Grundbehandlingen går ut på att få dig som spelberoende att förstå vad som utlöser ditt beroende och behandlingen lär dig olika metoder att ta till i situationer där din hjärna säger åt dig att spela. Du övar alltså på att motstå impulsen att spela.

Du som är spelmissbrukare kan bli inlagd och få intensiv behandling på en rehabiliteringsklinik där du även bor under en bestämd tidsperiod. Där genomgår du behandling på heltid för att kunna råda bot på beroendet. Du som lider av en lättare form av spelberoende kan ta hjälp av regelbunden terapi.

Behandlingstid för spelmissbruk

De flesta rehabiliteringskliniker som arbetar uteslutande med spelmissbrukare erbjuder tre olika slags rehabiliteringsprogram. Det korta programmet varar i en månad, medan de andra två sträcker sig över en period av 2-3 månader. Vilket program som passar dig bäst beror på hur allvarligt ditt spelberoende är och vilken inverkan det har på din vardag.

912@70

Det längsta programmet är till för dig som har ett spelberoende som pågått under en längre tid. Ett kortare program är bra för dig som tillhör den grupp av människor som periodvis klarar av hantera ditt spelande.

Sök hjälp redan idag

Du hittar behandlingskliniker på olika platser i landet. Du som är bosatt i Stockholmstrakten kan vända dig till Beroendecentrum i Stockholm som bedriver verksamhet i centrala Stockholm. Men även i Södertälje och Solna. Kom ihåg att spelmissbruk inte är någonting att skämmas över. Det är mycket vanligt och är ett beroende som med hjälp av behandling är möjligt att bota. Sök hjälp i tid så att din framtid inte blir lidande.