Tillsammans bryr vi oss mer

Se upp! Så känner du igen 4 tillfällen när du ska ta en spelpaus

Publicerad april 25, 2018 i Tecken på spelmissbruk - 0 Comments

Med den ökande marknaden för spel online är det lättare än någonsin att spela och satsa pengar, men i och med detta ökar även antalet personer som söker hjälp för spelberoende. Alla hamnar dock inte i ett spelberoende utan det går att spela på ett sunt sätt och ha det som ett roligt tidsfördriv utan att det blir ett problem. Samtidigt ska man vara vaken på att det ibland kan vara lämpligt att ta en liten paus i sitt spelande av olika orsaker.

Då ska du trappa ner på spelandet

Om man ska försöka spalta upp några tillfällen när du kanske behöver tänka till på att ta en eventuell paus i ditt spelande så kan vi börja med det självklara som helt enkelt ligger i ekonomi. Känner du att du en månad har lite ont om pengar kan det vara läge att försöka hitta nåt annat att sysselsätta dig med på din fritid den månaden och återta spelandet när du fått ekonomin stabil igen. Det behöver inte vara ett stort problem men det går väldigt fort att göra sig av med mycket pengar på kort tid och det ska man bara göra när man har utrymme för det.

Trassliga relationer kan störa koncentrationen

En annan stund i livet när du kanske bör avstå från spelande är om du är i en trasslig situation med din tjej eller familj. Det kan lätt bli förhastade beslut i pokermatchen eller i tärningsspelet om du har tankarna i sängen hos din gamla flickvän. På Vårdguiden kan du läsa mer om symtom och vad du kan göra själv om du ändå känner att du inte kan låta bli att spela fastän du vill.

Ilska är en annan känsla som inte hör ihop med spelande. Känner du dig arg eller besviken är det klokt att stänga ner spelsidorna ett tag. Risken finns att dina med- eller motspelare kan få obefogad ilska mot sig och att du i ren ilska satsar lite mer än vad du borde.

Trött och hungrig

Om du känner dig trött och hungrig ska du heller inte sätta dig vid datorn och plocka fram kortet. Vi vet alla att man kan ta väldigt korkade beslut på tom mage så att starta en omgång Roulette i det läget är lika smart som att köpa en påse godis till middag när du hungrig som en varg går in i en mataffär. Vänta tills du är mätt och belåten så ska du se att det lättare blir vinst. Tycker du att du inte riktigt kan kontrollera ditt spelandet ibland är det alltid bra att be om hjälp.

Som en minnesregel kan du tänka H:A:L:T – Spela inte när du är Hungrig, Arg, Ledsen eller Trött.

Fastbojad vid datorn